Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók:

  • 1 kg liba aprólék
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 zellergumó ( én most nem tettem bele)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szem szemes fekete bors
  • 1 evőkanál himalájai só
  • babérlevél
  • 1 teáskanál paleo ( szafi reform) ételízesítő ( elhagyható)

Elkészítés:

A libaaprólékot  megmossuk, vízbe tesszük és fel tesszük főni. Amíg fő megpucoljuk a zöldségeket, és csíkokra vágjuk. Ha felforrt a víz, kiszedjük a húst és a májat, és leöntjük a vizet, elmossuk az edényt. Újra teletöltjük vízzel ( 4 liter), és visszarakjuk a húsokat, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarjuk fedővel. Alacsony lángon, ügyelve rá, hogy ne forrjon fel, épp csak gyöngyözzön 3-4 órát főzzük. 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Write a comment