Barion Pixel

 

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók:

  • 1 kg liba aprólék
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 zellergumó ( én most nem tettem bele)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szem szemes fekete bors
  • 1 evőkanál himalájai só
  • babérlevél
  • 1 teáskanál paleo ( szafi reform) ételízesítő ( elhagyható)

Elkészítés:

A libaaprólékot  megmossuk, vízbe tesszük és fel tesszük főni. Amíg fő megpucoljuk a zöldségeket, és csíkokra vágjuk. Ha felforrt a víz, kiszedjük a húst és a májat, és leöntjük a vizet, elmossuk az edényt. Újra teletöltjük vízzel ( 4 liter), és visszarakjuk a húsokat, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarjuk fedővel. Alacsony lángon, ügyelve rá, hogy ne forrjon fel, épp csak gyöngyözzön 3-4 órát főzzük.

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Kövess a social media csatornákon!

Kellene egy kis segítség a helyes táplálkozáshoz?

Kattints a gomb ra, és nézd meg a letölthető e-bookokat, amelyek Neked is segítenek!

Rendszeres mozgás otthon, segítséggel?

Ha Te is elfoglalt vagy, vagy nem szereted a kondi termeket, otthonod kényelméből is kihasználhatod a személyi edzés hatékonyságát!

Húsgombócos teljes kiőrlésű spagetti

Teljes kiőrlésű spagetti halloweeni kiadásban. Egyébként bármelyik időszakban elkészíthető. Teljes kiőrlésű spagetti helyett hajdina vagy vöröslencse tésztát szoktam használni, de az pont elfogyott. Hozzávalók a mártáshoz: 1/2 fej vöröshagyma...

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó. Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát. Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak...