Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!
Hozzávalók:
- 1 libamell ( kb. 1 kg)
- himalájai só
- fekete bors
- friss rozmaring
- 1 édesburgonya
- 2 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
Hozzávalók a párolt lila káposztához:
- 1 fej lila káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevél
- himalájai só
- köménymag
- szegfűszeg
Elkészítés:
A párolt lila káposztához a káposzta torzsa részét kivágjuk, és a többit vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, és pihentetjük 20 percet. A vöröshagymát felkockázzuk és kevés olíva olajon vagy kókuszolajon üvegesre pirítjuk. Rárakjuk a kinyomkodott káposztát, hozzáadjuk a fűszereket és fedő alatt közepes lángon 30 perc alatt puhára pároljuk.
A sárgarépát megpucoljuk, felszeleteljük. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, csíkokra vágjuk. Az összes zöldséget egy tepsibe szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
A libamellet megmossuk, szárazra töröljük. Majd egy éles késsel a bőrös oldalát beirdaljuk 1,5 centiméterenként mindkét irányban. Ügyelve rá, hogy csak a bőrét irdaljuk be, és a hús sértetlen maradjon. Ezután sózzuk, és borsozzuk. Egy serpenyőt alaposan felhevítünk, és mindenféle zsíradék hozzáadása nélkül, száraz serpenyőben elkezdjük sütni. Először a bőrös oldalával lefelé 4 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát is további 2 percig sütjük. A kisült zsírt leöntjük, és később még nagyon jól fel lehet használni. A libamellet az előzőleg elkészített zöldségágyra fektetjük, rátesszük a rozmaringot és előmelegített sütőben 170 fokon 22 percig sütjük. ( ha teljesen átsütve szeretnénk tálalni, akkor süssük 25-30 percig.) Ezután a libamellet kivesszük, és pihentetjük. A zöldségeket még tovább sütjük 20-25 percet 180 fokon. Pihentetés után egy éles késsel vágjunk szeleteket a húsból. A vele sült zöldségekkel és párolt lila káposztával tálaljuk.
Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz: