Barion Pixel

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók:

  • 1 libamell ( kb. 1 kg)
  • himalájai só
  • fekete bors
  • friss rozmaring
  • 1 édesburgonya
  • 2 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma

Hozzávalók a párolt lila káposztához:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • babérlevél
  • himalájai só
  • köménymag
  • szegfűszeg

Elkészítés:

A párolt lila káposztához a káposzta torzsa részét kivágjuk, és a többit vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, és pihentetjük 20 percet. A vöröshagymát felkockázzuk és kevés olíva olajon vagy kókuszolajon üvegesre pirítjuk. Rárakjuk a kinyomkodott káposztát, hozzáadjuk a fűszereket és fedő alatt közepes lángon 30 perc alatt puhára pároljuk.

A sárgarépát megpucoljuk, felszeleteljük. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, csíkokra vágjuk. Az összes zöldséget egy tepsibe szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk.

A libamellet megmossuk, szárazra töröljük. Majd egy éles késsel a bőrös oldalát beirdaljuk 1,5 centiméterenként mindkét irányban. Ügyelve rá, hogy csak a bőrét irdaljuk be, és a hús sértetlen maradjon. Ezután sózzuk, és borsozzuk. Egy serpenyőt alaposan felhevítünk, és mindenféle zsíradék hozzáadása nélkül, száraz serpenyőben elkezdjük sütni. Először a bőrös oldalával lefelé 4 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát is további 2 percig sütjük. A kisült zsírt leöntjük, és később még nagyon jól fel lehet használni.  A libamellet az előzőleg elkészített zöldségágyra fektetjük, rátesszük a rozmaringot és előmelegített sütőben 170 fokon 22 percig sütjük. ( ha teljesen átsütve szeretnénk tálalni, akkor süssük 25-30 percig.) Ezután a libamellet kivesszük, és pihentetjük. A zöldségeket még tovább sütjük 20-25 percet 180 fokon. Pihentetés után egy éles késsel vágjunk szeleteket a húsból. A vele sült zöldségekkel és párolt lila káposztával tálaljuk.

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

 

Kövess a social media csatornákon!

Kellene egy kis segítség a helyes táplálkozáshoz?

Kattints a gomb ra, és nézd meg a letölthető e-bookokat, amelyek Neked is segítenek!

Rendszeres mozgás otthon, segítséggel?

Ha Te is elfoglalt vagy, vagy nem szereted a kondi termeket, otthonod kényelméből is kihasználhatod a személyi edzés hatékonyságát!

Húsgombócos teljes kiőrlésű spagetti

Teljes kiőrlésű spagetti halloweeni kiadásban. Egyébként bármelyik időszakban elkészíthető. Teljes kiőrlésű spagetti helyett hajdina vagy vöröslencse tésztát szoktam használni, de az pont elfogyott. Hozzávalók a mártáshoz: 1/2 fej vöröshagyma...

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó. Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát. Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak...