Szóval történt egyszer, hogy a kitakarított konyhában kitaláltam, hogy nekiállok paleo flódnit készíteni. Nem voltam normális, de az se aki a flódnit, mint sütemény kitalálta. (biztos nem tudta eldönteni milyen süteményt akar enni 😀 )

Elkészítettem a töltelékeket, ami nagyon finom lett. (sajnos én mindent IS megkóstolok, miközben sütök..) Viszont a tészta nekem nem állt össze. A tészta teljes mértékben az eredeti recept szerint készült, így látható, sok mindenkinek összejött 😀 Eredeti recept ITT.

Már ott tartottam, hogy elmegyek a boltba egy kiló fehér lisztért, és legalább a család nem marad flódni nélkül. De akkor már nagyon dühös voltam, hogy flódnit akarok enni 😀 Így született meg a paleo FLÓDNI MORZSA SÜTI. Nyújtani nem tudtam, de morzsolni igen. Szerencsére a végeredmény tényleg inkább egy flódni ízű, nem flódni kinézetű sütemény, de nagyon finom, és még szeletelni is lehetett. 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

 

Tészta hozzávalói és elkészítése:

  • 400 g Szafi Reform paleo sütemény lisztkeverék 
  • 60 g Szafi Reform kókuszzsír 
  • 60 g kókuszmargarin
  • 80 g eritrit
  • 1 db M-es tojás
  • 3 db M-es tojás sárgája 
  • 2 evőkanál cukormentes kókusztej ( vagy más növényi tej)
  • csipet himalaya só

A lisztet jól elmorzsoljuk a zsiradékokkal, majd minden összetevőt hozzáadunk és jól összegyúrjuk. Amíg a tölteléket elkészítjük hűtőbe tesszük.

Mákos töltelék:

  • 200 g darált mák 
  • pár csepp vanília aroma, vagy Szafi Reform vanília őrlemény 
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 100 g eritrit
  • 100 g vaníliás eritrit
  • 6 evőkanál víz

Diós töltelék: 

  • 200 g darált dió
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • pár csepp rum aroma
  • 200 g eritrit
  • 6 evőkanál víz

Almás töltelék:

  • 6 db közepes hámozott alma reszelve (kb. 600 g)
  • 1 tk.  őrölt fahéj 
  • 1 kk. Szafi Reform mézeskalács fűszerkeverék (elhagyható) 
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • 120 g eritrit

Hozzávalók a rétegek közé:

  • házi sárgabaracklekvár (recept ITT)
  • tojássárgája ( a tetejére)

Töltelékek elkészítése, és a flódni összeállítása:

Mindegyik tölteléket kicsit összefőzzük. Az almásat jól lecsepegtetjük a levétől. Megvárjuk míg kihűlnek.
Amit még pluszban használtam: néhány kanál sárgabarack lekvár

A tésztát négy részre osztottam, két sütőpapír között vékonyra nyújtottam az elsőt és sütőpapírral együtt tettem a tepsibe. 
Kb. 28*18 cm-esre sikerült. Nem baj, ha nagyobb a tepsi, nem folyik ki. Célszerű a tésztát nyújtás után mindig a sütőpapírról ráborítani a következő rétegre.

Erre került a diós töltelék, majd én a töltelék tetejét kentem le lekvárral. Ezután  újabb tészta, (két sütőpapír között nyújtjuk) erre ment a mák töltelék.  ( ide már nem tettem lekvárt, de legközelebb biztosan tennék.) Majd a következő réteg tészta, arra pedig az almás töltelék. ( amit szintén megkennék lekvárral) Végül az utolsó réteg tészta, amit tojássárgájával kentem le. Alacsony hőfokon kell sokáig sütni, kb. 150-160 fokon, 60-70 percig (sütő függő). Ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk alufóliával.
Hidegen szeleteljük.

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Write a comment