Hozzávalók a csirkepaprikáshoz (4 főre):
- 800 g bio, háztáji csirkecomb filé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- himalájai só
- őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 paradicsom
- 1 TV paprika
- 2 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 l terápiás húslé ( vagy zöldségalaplé, vagy víz)
- 2 evőkanál zöldbanánliszt
- 3 evőkanál Dr. Oetker Creme Vega (vega tejföl helyettesítő)
Csirkepaprikás elkészítése:
A filézett csirkecombfiléket apró kockára vágom. Egy magas falu edényben az olívaolajon fehéredésig pirítom a húst, majd kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, paprikát, és a fokhagymát. Addig pirítjuk, hevítjük, amíg aranybarnás színt nem kap. Ezután felöntjük 2 dl húslével. 10-15 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Belepakoljuk a lepirított kockára vágott csirkecombokat is. Felöntjük újabb 2 dl húslével, majd fűszerezzük sóval és borssal. Alacsony lángon főzzük, majd néha megkevergetjük. Végül a maradék húslét is hozzáadjuk, és omlósra főzzük a csirkét benne, illetve addig főzzük fedő alatt, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Ha túl sűrű, nyugodtan adjunk még hozzá húslét.
Végül a vega tejföl helyettesítőt elkeverjük a zöldbanán liszttel és egy fél merőkanálnyi szaftot is hozzákeverünk. Csomómentesre kikeverjük a habarást. Majd a pörkölthöz adjuk és rázogatva, óvatosan kevergetve összeforgatjuk. 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
A csirkepaprikás recept ötlete innen van.
Hozzávalók a vegán nokedlihez: (4 főre)
- 200 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék
- 4 g só
- 200 g víz
Főzéshez:
- 1,5 l víz
- 1- 2 g só
Nokedli Elkészítése:
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, míg a víz felforr. Állítsuk alacsony hőfokra a hőmérsékletet, majd két adagban szaggassuk bele a tésztát.
Magas hőfokon forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékletem főzzük 1 percig. Szűrjük le róla a főzővizet és rögtön öntsük a hideg vízbe. Keverjük át és kb. fél percig hagyjuk benne, végül szűrjük le az öblítővizet is róla.
A nokedli eredeti recept innen.
Uborka saláta elkészítése:
Két uborkát megpucolunk, legyaluljuk. Sózzuk és állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk a levét, hozzáadjuk az alma ecetet és a vega tejföl helyettesítőt ízlés szerint. Illetve még adhatunk hozzá plusz sót illetve fokhagymát is igény szerint.