A zabkása nagyon jó reggeli alternatíva lehet, ha egészségesen szeretnél táplálkozni. Illetve ha pár szabályt figyelembe veszel a készítésnél! Először is felejtsd el az instant, zacskós zabkását. A saját készítésű nem tartalmaz mesterséges édesítőszert, ugyanolyan gyorsan el lehet készíteni, és gazdaságosabb is. A másik dolog, hogy a napi kalória bevitelünket, makró tápanyagaink elosztását figyelembe véve készítsük el az adagunkat. Hiába egészséges a zabkása, ha a tetejére 3 evőkanál cukros lekvárt teszel, és egy fél táblát, a kedvenc Milka csokoládédból!

Mi került az én egészséges répatortás zabkásámba?

A zabpehely nyilván a zabkásánk alapja.  A szervezet számára fontos összetevőket tartalmaz. Gazdag B-vitaminban,  tartalmaz cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, mangánt, rezet, vasat és esszenciális zsírsavakat Érdemes beiktatni az étrendünkbe, mivel az élelmi rostjai jó hatással lehetnek az emésztésünkre. A rostok, így a cukkini és az útifűmaghéjliszt is lassítják a szénhidrát felszívódását. A sárgarépa használata pedig a húsvéti répatorta hangulat miatt indokolt. Ha keversz a zabkásádba egy kevés fehérjeport, akkor a rengeteg ízesítésnek köszönhetően sose fog unalmassá válni! Én most sütikrémes fehérjét használtam.

Mi került a zabkása tetejére?

A virágpor az egyik legjobb szuper élelmiszer, amivel valaha találkoztam. Amellett, hogy szerintem nagyon kellemes íze van, magas a vitamin-, ásványi anyag tartalma, valamint magas az aminosavat tartalma.

kendermag szintén a  szuperélelmiszerek közé tartozik. A kendermagban nagy mennyiségben található fehérje, egészséges zsírok és ásványi anyagok ( kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz), vitaminok ( E-, B- vitamin)

A fagyasztva szárított tőzegáfonyában az eljárásnak köszönhetően megmarad a gyümölcs természetes tulajdonsága ( színe, íze, illata, ásványi anyag és vitamin tartalma).

A chia mag manapság nagyon népszerű, de nem csak chia pudingot készíthetsz belőle, hanem egyszerűen egy kevéssel szórd meg a zabkásád. A chia magnak magas a rosttartalma, kitűnő kalciumforrás, valamint mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz.

Mindig megszórhatod a zabkásádat egy pár szem olajos maggal, diófélével. Mivel répatorta zabkásáról beszélünk, most dió került rá. A  dió nagy mennyiségben tartalmaz jó zsírsavakat, E- és B-vitamint, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot és szelént. Nagyon jót tesz az agyműködésünknek is a rendszeres diófogyasztás, emellett pedig a vérnyomásunkra is jótékony hatással van. Azonban parancsoljunk megálljt pár szemnél, mivel az olajos magvaknak magas a zsírtartalma, és kalória tartalma, és nagy mennyiségben nem lesz jó hatással a diétádra.

A habtejszín és a cukormentes csokoládé a boldogsághormon termelés érdekében került a reggelim tetejére.

A Waldenfarm eper öntet, pedig a büntetlen élvezeteknek kedvez. 🙂

 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók 1 adaghoz: 

  • 20 g zabpehely (gluténérzékenyek használjanak gluténmentes zabpelyhet)
  • 20 g reszelt cukkini
  • 20 g reszelt sárgarépa
  • 5 g sütikrém ízű fehérjepor ( vagy vegán fehérje)
  • 1 teáskanál eritrit
  • 1 teáskanál útiűmaghéjliszt
  • 1 dl cukormentes mandulatej ( vagy bármilyen növényi tej)
  • 2 dl víz

Hozzávalók a tetejére:

  • 15 g dió
  • 2 szem eper
  • 10 g növényi szója habtejszín
  • virágpor
  • szárított tőzegáfonya
  • kevés hántolt kendermag
  • kevés chia mag
  • 1 kocka cukormentes epres fehér csokoládé ( vagy akár a kedvenc fehérje csokoládédból egy darab)
  • Waldenfarm kalóriamentes eper öntet

Elkészítés:

A cukkinit és a répát pucoljuk meg, reszeljük le. .A zabpelyhet a fehérjével és az útifűmaghéjjal, az eritrittel, a cukkinivel és a répával feltesszük a tűzre. Kicsit hagyjuk, hogy átmelegedjen, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet. Néhányszori kevergetés mellett, forrásig főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ami alatt besűrűsödik. A habtejszínt verjük kemény habbá habverő segítségével, és 10 grammot tegyünk a zabkása tetejére. Ezután müzlis tálba töltjük, és díszítjük, a fentebb leírtakkal, vagy ízlés szerint természetesen bármivel.

Tápérték 1 adagban:

Kcal: 272

Fehérje: 11 g

Szénhidrát: 24 g

Zsír: 16 g

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

 

 A cikk megjelent a Peakshop oldalán is.

3 Comments

Write a comment